Τελευταία Νέα
    Οι 4 εποχές είναι μια σειρά&nb…
     DO IT YOURSELF ΦΥΤΙΚΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ με δυόσμο, πρόπολη και αλόη Συνταγή για τ…
     ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ: Η ονομασία προέρχεται από τον μεγαλύτερο ,μετά τον Ιπποκράτη, ιατ…
     Τι είναι η Ομοιοπαθητική;   Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδο…
     Παρασκευή κρέμας ματιών με αντιρυτιδική, συσφικτική, ενυδατική δράση Συστατικά για …
Όλα τα νέα »
Βιβλιογραφία

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΟΥ

» Αρχική » Υγεία-Oμορφιά- Ευεξία

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΟΥ Με τον όρο πνευμονιοκοκκική νόσος περιγράφουμε τη λοίμωξη που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, ωτίτιδα και βρογχίτιδα. Ο πνευμονιόκοκκος είναι κοινό μικρόβιο που αποικίζει το ρινοφάρυγγα και μεταδίδεται με άμεση επαφή των αναπνευστικών εκροών από ασθενείς και υγιείς φορείς του μικροβίου.

Τύποι εμβολίων

Υπάρχουν 2 τύποι εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου. Αυτά περιέχουν αντιγόνα που δημιουργούν αντισώματα που θα σκοτώσουν τα μικρόβια του πνευμονιόκοκκου. Το ένα δημιουργεί αντισώματα έναντι 13 ( PCV13-Prevenar 13) και το άλλο έναντι 23 στελεχών του πνευμονιόκοκκου (PPSV23-Pneumo 23).

Ποιοί  ΕΝΗΛΙΚΕΣ πρέπει να εμβολιασθούν;

Στους υγιείς > 65 ετών:

α) Εάν δεν έχει προηγηθεί εμβολιασμό στο παρελθόν συστήνεται μια μόνο δόση του PCV13, ακολουθούμενη τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από μια μόνο δόση του PPSV23.

β) Αν έχουν ήδη εμβολιασθεί με το PPSV23 σε ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών συστήνεται μετά από τουλάχιστον 1 χρόνο μια δόση του PCV13.

γ) Αν είχαν εμβολιασθεί πριν τα 65 με μία ή περισσότερες δόσεις PPSV23 συστήνεται μια δόση PCV13 στα 65 (οπωσδήποτε όμως πρέπει να έχει περάσει ένας χρόνος μετά την τελευταία δόση PPSV23) και ακολούθως, 6-12 μήνες μετά, ξαναγίνεται μία δόση PPSV23 και εφ’ όσον πέρασε 5ετία από το τελευταίο PPSV23.

δ) Αν έχουν λάβει PCV13 αλλά όχι PPSV23 πριν την ηλικία των 65 χρόνων χορηγείται PPSV23 6 έως 12 μήνες μετά PCV13 ή το συντομότερο δυνατό αν αυτό το χρονικό παράθυρο έχει περάσει.

ε) Αν έχουν λάβει PCV13 και 1 ή περισσότερες δόσεις PPSV23 πριν την ηλικία των 65 χρόνων χορηγείται PPSV23 6-12 μήνες μετά το PCV13 ,ή το συντομότερο δυνατό αν αυτό το χρονικό παράθυρο έχει περάσει, και τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την πιο πρόσφατη δόση του PPSV23.

Στα άτομα ≥19 ετών ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου έχει ένδειξη μόνο όταν συνυπάρχει ένα από τα παρακάτω νοσήματα :

• χρόνια καρδιοπάθεια,

• χρόνια πνευμονοπάθεια (εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή βρογχικό άσθμα),

• σακχαρώδη Διαβήτη

• χρόνια ηπατοπάθεια ή κίρρωση, ή αλκοολισμό

• καπνιστές

Συστήνεται μόνο μία δόση PPSV23, χωρίς επανάληψη του στην 5ετία.

 

• Σε άτομα με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή εμφύτευμα κοχλία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ή άλλη αιμοσφαιρινοπάθεια ή ασπληνία, ή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος (AIDS, χρονία νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, γενικευμένο καρκίνο, χρόνια χορήγηση κορτιζόνης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, μετά από ακτινοθεραπεία, μετά μεταμόσχευση, σε πολλαπλούν μυέλωμα κ.λ.π.) συστήνεται συνδυασμός των δύο εμβολίων με αλλοτε άλλη χρονική απόσταση μεταξύ τους , σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Σε ενήλικες καπνιστές κάτω των 65 ετών που διαμένουν σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας χορηγείται PPSV23.

Σε όλες τις περιπτώσεις ≥19 ετών που αναφέρονται πιο πάνω, θα ξαναγίνει μια δόση του PPSV23 στην ηλικία ≥ 65 (οπωσδήποτε αφού περάσουν 5 χρόνια μετά την τελευταία χορήγησή του).

Οι δόσεις του PPSV23, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν τις 3 σε όλη την διάρκεια της ζωής, ενώ το PCV13 δεν επιτρέπεται να γίνει 2η φορά.

 

 


Call Us
23410 29529

Δευτέρα-Σάββατο
(9:00 -14:00)
Για τηλεφωνικές παραγγελίες© 2016 - pharma4seasons.gr -- Κατασκευη eshop by infocus
Back to top