Τελευταία Νέα
    Οι 4 εποχές είναι μια σειρά  μη βιομηχανοποιημένων  κοσμετολογίκων   π…
     DO IT YOURSELF ΦΥΤΙΚΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ με δυόσμο, πρόπολη και αλόη Συνταγή για τ…
     ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ: Η ονομασία προέρχεται από τον μεγαλύτερο ,μετά τον Ιπποκράτη, ιατ…
     Το φαρμακείο μας (21ης Ιουνίου 87 Κιλκίς) αλλά και το pharma4seasons.gr διαθέτουν ομ…
     Τι είναι η Ομοιοπαθητική;   Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδο…
Όλα τα νέα »
Βιβλιογραφία

ΥΠΕΡΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟ

» Αρχική » Α' Ύλες Εργαστηρίου » ΕΛΑΙΑ

ΥΠΕΡΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟ "Ουδέν άλλο φυτό υπάρχει τόσο ιαματικό, όσον η Petforata". Παράκελσος

Το βότανο με τα διάφορα ονόματα. Κάθε όνομα κι ένας θρύλος.

Hypericum perforatum, το λατινικό όνομα "υπέρ και εικών", σημαίνει το φυτό πού είναι υπεράνω της εικόνας (φανταστικό), διώχνει τους δαίμονες.

Βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο, λαϊκό όνομα από το βαλσαμώνω, "ταρριχεύω".

Σπαθόχορτο, από το σχήμα των φύλλων του.

Λειχηνόχορτο, από την επουλωτική δράση.

St' Johns wort, το βοτάνι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, συνδέοντας τις κηλίδες των φύλλων του φυτού με το αίμα και τον αποκεφαλισμό του Αγ. Ιωάννη. Οι σταυροφόροι του Αγ. Ιωάννη το χρησιμοποιούσαν στις πληγές τους.

Το ειδικό όνομα Perforatum (διάτρητο) οφείλεται στις πολυάριθμες κηλίδεs

 Η δρόγη (το χρησιμοποιούμενο φαρμακευτικά μέρος του φυτού) είναι οι ανθισμένες κορυφές του φυτού που συλλέγονται το μέσον του θέρους. ο χαρακτήρας του βοτάνου είναι: γλυκόπικρος, ψυχρός, ξηραντικός και στυπτικός.

Τα κύρια συστατικά της δρόγης είναι το πτητικά αιθέριο έλαιο (καρυοφυλλένιο) και διάφορα πολυφαινολικά παράγωγα. Επίσης ταννίνες (διουρητικό) ρητίνες (επουλωτικό).

Επίσης περιέχει κύριες ενώσεις τις χρωστικές ουσίες (υπερικίνες) και υπερφορίνη (ασταθής στο Φως), με υψηλή αντιϊκή δράση και διατήρηση της σεροτονίνης (αναστολή επαναπρόσληψης σεροτονίνης) σε υψηλό επίπεδο (όπου οφείλεται η αντικαταθλιπτική του δράση). Η σεροτονίνη μετασχηματίζεται σε μελατονίνη. Έτσι η χρήση του επηρεάζει τα βράδια τα επίπεδα της μελατονίνης, της νευρο-ορμόνης του ύπνου. Επίσης παρουσιάζει δράση αντιμικροβιακή που οφείλεται στην υπερφορίνη, και είναι εναντίον ιδιαίτερα του Staphylococcus), helicobacter pilori.

Αντινεοπλασματική δράση: Η υπερικίνη και η υπερφορίνη εμφανίζουν καταστρεπτικές ιδιότητες σε νεοπλάσματα που μεγιστοποιούνται από την επίδραση του φωτός.

Αντιφλεγμονώδη δράση: Η υπερφορίνη αναστέλλει προ-φλεγμονώδεις παράγοντες. Θεραπεία με το φυτό, τοπικά, ανακουφίζει από φλεγμονή και φαγούρα του δέρματος, που προήλθε από νευροδερματίτιδα. Το εκχύλισμα του φυτού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών και λιπιδικών υπερ-οξειδώσεων.

- Κατά τους νεωτέρους χρόνους το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των καταγραφών χρήσης του φυτού είναι:

Η εσωτερική χρήση του για αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων

Η εξωτερική χρήση του για επουλωτική και αντισηπτική, για δερματοπάθειες, καταπολέμιση αιμορροΐδων (ως βαλσαμέλαιο).

Από τις εθνοφαρμακολογικές καταγραφές και παραδοσιακές χρήσεις σε Β. Αμερική (Ινδιάνοι), Κανάρια νησιά, Βραζιλία και Ευρώπη, ξεχωρίζουν 3 κύριες δράσεις των ειδών του γένους Hypericum.

Αντικαταθλιπτική

Επουλωτική

Αντισηπτική-Αντιμικροβιακή

Τέλος, σύγχρονες χρήσεις του Υπερικού είναι: σαν αντικαταθλιπτικό, σε καρδιοπάθειες και προβλήματα κυκλοφορικού.

Η χρήση της δρόγης του υπερικού μέσα από τη λαϊκή θεραπευτική έχει αποδειχθεί με το πέρασμα του χρόνου αρκετά ασφαλής, εδώ και 2.400 χρόνια. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί κατά τη χρήση του.

Προσοχή

Δεν χρησιμοποιείται μαζί με αντισυλληπτικά, στην εγκυμοσύνη και σε ιστορικό με θυρεοειδικές διαταραχές και σε λήψη ουαρφαρίνης για αποφυγή πρόκλησης αιμορραγικών επεισοδίων. Επειδή το βαλσαμέλαιο μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, να μην χρησιμοποιείται πριν από έκθεση στον ήλιο. Κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε το βράδυ.Σε κάθε περίπτωση χρήσης υπερικού οι ασθενείς να ενημερώνονται για τυχόν παρενέργειες και να ενημερώνουν και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Το Βαλσαμέλαιο είναι επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι είτε σαν λοσιόν. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλώπων, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλυντικές κρέμες λόγω των ιδιοτήτων του. Μια από τις εξαιρετικές ιδιότητες που διαθέτει είναι ότι μπορεί να επιτύχει σύσφιξη της επιδερμίδας Το βαλσαμέλαιο για ακμή θεωρείται πολύ αποτελεσματικό και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος Πρόκειται για ένα προϊόν που διαθέτει εξαιρετικά δραστικές και ενεργές ουσίες οι οποίες διαθέτουν θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Μία από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει είναι η εξομάλυνση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών που οφείλονται είτε στα σημάδια του χρόνου, είτε σε εκφραστικές συνήθειες. 


Call Us
23410 29529

Δευτέρα-Σάββατο
(9:00 -14:00)
Για τηλεφωνικές παραγγελίες© 2016 - pharma4seasons.gr -- Κατασκευη eshop by infocus
Back to top